A 3D lézer scanner segítségével könnyedén digitalizálhatja tárgyait. A scanner által generált adat számos CAD/CAM program által feldolgozhatóak illetve szerkeszthetőek. Ezáltal létrehozhat a meglévő designra támaszkodva alternatív, módosított formákat. Az alkalmazási lehetőségek közé tartozik még az animációk illetve filmek körében használt számítógépes modellek előállítása, melyek először egy kézzel készített modellként valósulnak meg. Bescannelheti már meglévő termékeit, melyek 3D-s modelljéből kiindulva új formai változtatásokat hozhat létre. A digitalizált terméken megfigyelhetők a gyártási technológia nyomai, valamint visszamérést is lehetővé tesz. A tárgy digitalizált, 3D-s modelljét visszakaphatja a scanner által automatikusan generált pontfelhőként, háromszögekből összeillesztett felületként (stl), vagy az adatokat felhasználva mérnöki visszafejtéssel újra felépíthetjük Önnek a modellt. Ez lehetővé teszi, hogy a modellt CAD programokban szerkeszteni tudja.

3D scanner - ROLAND LPX 60Összefoglaló:

  • tárgyak scannelése lézerscannerrel
  • a scannelt adat könnyen feldolgozható CAD/CAM szoftverekkel
  • maximális felbontás: 0,2 mm
  • scannelhető tárgy maximális mérete: ø203,2 mm x 304,8 mm
  • a scannelendő tárgy nem lehet átlátszó vagy fényáteresztő vagy prizmatikus, a rendkívül részletes felület illetve az alámetszések hibásan scannelt adatokhoz vezethetnek

A scannelt adat a következő formátumokban exportálható: GSF, 3DM, 3DS, PIX, STL, XYZ, PLY, OBJ, WRL, ICF, PTS

Scannelési szolgáltatások

Bérscannelés mérnöki tevékenységhez

Amennyiben Önnek csak a scannelt adathalmazra van szüksége, Önnek ajánljuk a bérscannelés szolgáltatásunkat. A scannelés során a scanner a tárgymezőt 360°-ban megforgatva folyamatosan képezi le a scannelt tárgy felületét. A szoftver beolvasás soran automatikusan összerendezi a scannelt pontokat, majd egy ponthalmazt alkot az adatok alapján. Ennek a szolgáltatásnak az előnye, hogy a scannelésbe nem kerül olyan adat, amit a modell nem tartalmazott, tehát Ön a nyers, feldolgozatlan adathalmazt kapja meg. Ez alkalmas lehet mérési feladatok elvégzéséhez, vagy egyéb reverse engineering feladatok elvégzéséhez, melyet Ön a saját belátása szerint végezhet el. Hátránya azonban, hogy a scanner által nem belátható területeken üres foltok maradhatnak, melyek javításra szolgálnak. Így a scannelés ezen módja nem alkalmas a modell közvetlen feldolgozására. Amennyiben igényli, a szoftver háromszögelési hálót képez, tehát felületet húz a ponthalmazra (stl).

A síkscannelés kimeneti kiterjesztés lehetőségei: GSF, STL, PIX, 3DM, XYZ

Minden további elérhető kimeneti kiterjesztés automatikus adatvesztéssel jár.

Scannelés és mérnöki visszafejtés

A körscannelés esetén a scanner folyamatosan forgatva és a lézer segítségével "letapogatva" készít ponthalmazt a tárgyról. Ezen scannelésnél a professzionális reverse engineering programunkba érkezik az adat, melyre a megfelelő beállításokkal felületet illesztünk. A scanneléshez automatikusan kapcsolódik a mérnöki visszafejtés, azaz reverse engineering szolgáltatás is, mely során a scannelt adatra támaszkodva újraépítjük a testmodellt. A testmodell így hiánytalanul, scannelési hibáktól mentesen kerül átadásra a kiválasztott formátumban. A megrendelő kiválaszthatja, hogy a leképezett modell héjmodell vagy testmodell legyen. Ez a modell alkalmas arra, hogy egy CAD programban módosításokat végezzünk rajta, vagy a gyártó prototípust készítsen belőle.

A síkscannelés kimeneti kiterjesztés lehetőségei: IGS, STP, XDL, MDL

Áraink

Áraink 0,2 mm pontosságú, teljes felületet lefedő scannelésre és minimum 100 cm2 felületre vonatkoznak, ettől eltérő igények esetén egyedi árajánlatot adunk.

A bérscannelés ára: 80,- Ft /cm2 +ÁFA

Az ár nem tartalmazza a mérnöki visszafejtést, mely gépóra díjtól függ. További információkért illetve egyedi ajánlatért kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.

Reverse Engineering a Pixform Pro II segítségével

Pixform Pro IIA Pixform Pro II egy olyan összetett program, melynek segítségével a scannelt adatot javíthatja, változtathatja, illetve az állomány alapján a modellt újjáépítheti. Első lépésként, a Roland LPX lézerscennerével digitalizált adatot importálni kell, majd megkezdődhet a scannelt adat hibáinak kijavítása.

Pixform Pro IIA javított adatok alapján a Redesign Assistant segítségével újjáépíthetjük a 3D testmodellt. Az ívekre spline-okat illeszthetünk, a körvonalakból a hagyományos 3D modellezési eljárásokkal új testet hozhatunk létre. Az így létrehozott testmodell más CAD rendszerekkel kompatibilis, így tovább szerkeszthetjük azt saját CAD szoftverünkben.

A liveTransfer applikáció segítségével a Pixform Pro II-ben lévő modellt mentés és importálás nélkül hívhatjuk be más CAD alkalmazásokba, mint például a SolidWorks, az UGX NX, vagy a Pro/Engineer Wildfire. Így a parametrikus adatot direkt módon hívhatjuk be a CAD szoftverbe, könnyen és gyorsan.

Pixform Pro II

Alkalmazási lehetőségek

Bérscannelés mérnöki tevékenységhez

Tisztítószeres üvegTisztítószeres üveg scan

Tisztítószeres üveg

A modell felülete: 478 cm2 A modell térfogata: 646 cm3

Reverse Engineering – scannelés és visszafejtés

Kozmetikai termék

Kozmetikai termék csomagolása

A modell felülete: 240 cm2 A modell térfogata: 275 cm3

Az eredeti terméket bescannelve, majd egy reverse engineering programban az adatokat feldolgozva készült el a termék 3D héjmodellje.

Kozmetikai termék scan

Scannelés -> 2. Felületillesztés -> 3. Visszafejtés -> 4. Ellenőrzés -> 5. Kész modell